Maffiametoder-affärsmodeller som fungerar på webben

Efter flera samtal med kreativa vänner kommer här ett förhoppningsvis intressant metaforiskt perspektiv över vad som fungerar på webben. Det är ingen exakt vetenskap, bara ett sätt att exemplifiera fler olika sätt att bygga en affär med hela världen som marknad. Den affären bygger på metoder som funnits och praktiserats i hundratals år; av maffian.

Droger – the first fix is free
Kanske är detta den vanligaste affärsmodellen på webben och inom mjukvaruutveckling. Grundutbudet av funktioner är gratis för användare, men utökade funktioner kostar pengar. De brukar yttra sig i Premium accounts (Lunarstorm, Basecamp) eller att funktionerna finns i andra produkter (Adobes PDF format som var gratis att läsa men kostade pengar att tillverka).

Beskyddarverksamhet
Denna modell har blivit mer populär på senare tid, men inte vunnit så mycket popularitet eftersom den är svår att räkna på. Den går ut på att du får använda en tjänst gratis, så länge alla kan se vad du gör. Annars får du betala. Företaget tar betalt för att skydda innehållet. Ett bra exempel på detta (var namn jag tyvärr glömt) är en statistiktjänst där användare fick ladda upp statistik för att jämföra med andra användares statistik. Ville du inte dela med dig av din statistik fick du betala för det skyddet. En liknande modell är den som Fon använder där ägare av en trådlös Fon router kan vara antingen en Bill- eller en Linus-användare.

Prostitution (annonser)
Sälj din kropp, i detta fall en del av din sajt. Som en digital hallick är det möjligt att för andra sajter att nyttja din tjänst och betala per dag eller användning. Kanske är det inte helt legitimt att kalla detta för prostitution eftersom de företagen som hyr plats av dig inte är slutkonsumenter. De vill endast nyttja din tjänst för att själv dra folk till sin tjänst. Kontentan är ändå: Du låter andra få tillgång till en del av din tjänst mot betalning.

Att Spel har skördat många framgångar på nätet behöver inte få en metaforisk förklaring. Det är bara ett faktum.

Hör gärna av dig med fler uppslag eller kommentarer kring Don Corleone webben.