Post SIME 08

Det var ett nöje att besöka årets SIME-konferens även om jag bara hade tid att gå första dagen. Givetvis fanns det bra och dåliga inslag, men det övergripande intrycket var positivt. Temat var ”the DNA of change” och anspelade på vad som ändras i Media och IT just nu.

Morten Lund var först ut på talarlistan. Han höll ett ganska generellt men inspirerande tal om att våga ge sig in i entreprenörskapet. Vi har ingen aning om vad ”the next big thing” kommer att vara, men det är värt att satsa stenhårt ändå. Framförallt i skandinavien där vi har världens mest heltäckande sociala skyddsnät. Det går inte att misslyckas. Lund lämnade oss med några fina citat som ”There is a fine line between vision and hallucination” apropå entreprenörers ovanliga idéer. Han sa också att ”People is everything”. Även om produkten bara är ok så hänger det alltid på teamet att lyckas. Jag håller helt med (då jag träffat allt för många produktfokuserade entreprenörer).
Joi Ito, CEO för Creative Commons var en vitamininjektion. Han talade sig varm om creative commons som det moderna sätt att hantera juridik på nätet. Allt content på webben i framtiden kommer att kunna märkas upp som olika juridiska avtal. Creative commons håller exempelvis på att ta fram en modell för att märka upp XHTML-kod (RDFa) med en creative commons licens. Ito har lång erfarenhet av IT-branschen, framförallt i Japan. Han möter gärna kritiker som inte vågar lägga ut innehåll på nätet gratis. ”If you allow people to download your content it will canabalize on selling the content. But, the more you give for free the more people will talk about your content  and the more you will sell.”

Belgaren Kris Hoet kom som representant från Microsoft. Han gjorde en snabb säljpresentation för Microsofts kommande produkter och kom sedan in på en del intressanta vinklingar om teknik och trender. Hans viktigaste poäng enligt mig är att en produkt måste vara ”hackable” för att bli framgångsrik. Användarna måste få möjlighet att anpassa och förändra den för sina egna behov och personlighet. Jag kan inte annat än hålla med.

Eftermidagen bjöd på en paneldiskussion om vad som händer utanför västvärlden.
Mahesh Kumar (Indien), Vincent Fong (Kina) och Joi Ito (Japan) talade om en värld där mobiltelefoner blir landsbygdens viktigaste resurs och att det är första mötet med Internet som många har. Panelen berörde beprövade affärsmodeller med digitala varor och en värld där Google inte är den största sökmotorn. Det var en ahaupplevelse för många i Salen att komma i kontakt med tjänster som Cyworld och QQ som tjänar mer pengar än Facebook och har fler användare.

Professor Hans Rosling bjöd på en underhållande repris av sin presentation på Ted. Tekniken dödade hans presentation efter halva tiden men han fortsatte ändå vilket visar vilket ess som föreläsare han är.

Tack Ola Alvarsson, Andie Nordgren och hela Sime-teamet för ett väl utfört arbete. Till sist vill jag tacka alla trevliga deltagare (framför allt bloggare) som jag minglade med. Ni gjorde pauserna väldigt värdefulla. Tack.