10 saker som INTE händer 2009

Jodå, så här års bubblar det av siande bloggare som ser ljust på framtiden och bara stjärnorna sätter gränser för hur långt vi kan komma. Jag brukar vara en av dem. Men som en något erfaren bloggare med rätt att vara lite bitter för omväxlings skull vill jag nu ta ner alla utopia-ivrare på jorden en smula. Här är 10 saker som inte händer 2009

1) Gemene man kommer förstå vad RSS är Det spelar ingen roll om vi publicerar pedagogiska instruktionsfilmer som commoncrafts mästerverk eller lägger ut orangea ikoner intill allt vi skriver. Min mor eller mormor kommer inte förstå vad RSS är. RSS är ett akronym och akronym får folk att slå på ”Detta låter för svårt för att jag ska orka bry mig”-känslan. Hela tekniken är ett marknadsföringsfiasko som måste startas om.

2) Semantisk kod erövrar världen Inte heller nu kommer den semantiska koden ta över webben. Fulhacken kommer att behövas 2009 också för att få webbtjänster att tala med varandra. Många utvecklare är för lata för att skriva perfekt kod. En annan stor grupp utvecklare jobbar för en lön och får inte lägga tid på något som inte är specat i detalj och har ett uttalat mål. Kvar är en liten grupp bloggande evangelister som alla ser upp till, men vars idéer ingen kan realisera.

3) Communities fortsätter heta communities I jakten på att ta reda på varför vissa sajter med sociala inslag är framgångsrika och andra inte kommer en hel drös med subkategorier av namn dyka upp. Ett community är inte längre bara ett community. Om vi kommer närmare en förståelse genom denna uppdelning är inte självklart.

4) Svenska webbentreprenörer satsar större än Sverige Det verkar finnas en rädsla hos svenska entreprenörer att bygga en tjänst som går utanför Sverige. Ok, det finns en kulturkännedom och språkbarriär som måste passeras. Ok, det kan vara en bra testmarknad. Men… en del sajtbyggare vågar inte ens tänka tanken på utlandsexpansion vilket ger uppkomst till solosvenska varumärken i stil med hittafärskfrukt.nu. I Sverige har vi 9 miljoner invånare. Utanför finns 1000 gånger så många. Även den minsta idén kan överleva utanför Sverige. Mitt förslag är att du besöker närmaste universitet och hittar 5 utbytesstudenter som behöver extrainkomst. Betala dem för två veckors jobb så att du ska kunna lansera internationellt.

5) Microsoft vinner ett trefrontskrig mot Apple, Google och Adobe Microsoft kommer att fortsätta försöka föra krig på tre olika fronter och inte komma långt på någon av dem. Windows 7 kommer inte att vara något hot mot Mac OSX även om det slår Windows Vista (inte så stor bedrift). MSN och Live kommer inte att ta några marknadsandelar på söksidan 2009 heller. Slutligen så kommer Microsoft Silverlight kanske kunna få lite uppmärksamhet genom någon stor partner till Microsoft, men Adobe Flash är fortfarande ohotad som aktör för rikt webbinnehåll.

6) Bankerna anammar webb 2.0 Världens banker och finansiella institut ligger hopplöst efter även 2009. När kan jag välja vilket konto jag ska koppla till mina betalkort? När kan jag skapa ett konto för mig och mina vänner inför skidresan? När kan jag budgetera på internetbanken? När kan jag jämföra mina aktieplaceringar med andra personer? Detta är bara några exempel på saker som jag vill kunna göra.

7) ”If you build it they will come” blir etablerad webbfilosofi Det råder en utbredd uppfattning om att bara man bygger en tillräckligt bra produkt så kommer den att sälja sig själv. Det fungerar inte så. 50% av jobbet är att bygga tjänsten och 50% är att marknadsföra den, skaffa partnersamarbeten och hitta bra säljare. Ibland är byggbiten ännu mindre.

8) Facebook blir Internets största community Facebook kommer att känna trycket från microbloggarna och den internationella satsningen av QQ.com. Den senare kommer att vara av mindre betydelse för Facebooks primära marknader i västvärlden. Yngre medlemmar kan dock lockas till QQs lekfulla stil.

9) En sajt samlar mitt Internetliv på ett och samma ställe. Jag signade up för ca 20 sociala nätverk förra året. Jag är aktiv på två. Min lista av bloggar och nyhetskällor jag bevakar ändras varje vecka. Jag använder två instantmessaging-klienter och tre mail-tjänster. Det finns ingen sajt som klarar av att hålla koll på hela mitt liv. Hur är det då med ”Den vanliga människan”? Hon kommer aldrig att upptäcka samlingssajterna. Hennes kompisar hänger på Facebook och hon får alla meddelanden på Facebook även om de kommer från någon extern ”social network messaging”-sajt. 10) Mobil surf slår igenom Nej. Surfa via mobilen kommer i västvärlden inte bli lika stort som att surfa på webben 2009 heller. Ungdomarna ratar laddningshastigheterna. Vi andra har för lätt att få tillgång till en dator med Internetåtkomst. Ledsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *