Vem vågar mäta social media?

Mashable rapporterade igår att 84% av företagen som har en strategi för Social Media inte mäter ROI på den satsningen. Jag är rädd men inte förvånad. Jag diskuterade saken med Tobias på Amazing Society över en lunch och kom fram till att den främsta anledningen till att man inte mäter är att man hoppar på tåget innan man vet var man ska. Rädslan att missa en resa som många prisar väger tungt. Dessutom finns en utbredd underliggande tanke om att säkra sin virtuella egendom, i detta fall ett användarkonto på Twitter eller Facebook med samma namn som företaget. För vad skulle kunna hända om någon annan började twittra i vårt namn?

Många med mig suckar tungt när vi hittar en Twitter-användare som bara innehåller posts om Pressreleaser eller annan extern kommunikation. Hela poängen med social media går helt enkelt miste. Det är bara en mer omfattande och mer resurskrävande form av banner-annonsering. Strunta i att twittra eller starta en facebook-grupp om du inte tänker få någonting ut av att träffa dem som vill möta dig där.

Vad ska man då med en Social media-närvaro till? Här är några förslag.
Hitta nya kunder – genom den sociala webbens öppna kultur är det lättare att få kontakt med en marknadschef på ICA än att försöka boka möte via telefon.
Samla in kundupplevelser – Att få den direkta kontakten med en slutanvändare av dina produkter eller tjänster är oslagbart för att höja kvalitén i dina erbjudanden.
Kundsupport – Det finns mycket att vinna på att göra sin kundsupport i ett öppet forum. Företag får infrastrukturen gratis och den sociala aspekten kan skapa en kultur där kunder hjälper varandra.
Varumärkesbyggande och marknadsföring – Den sociala webben har en otrolig räckvidd och om du gör ditt varumärke attraktivt för dina användare blir de evangelister som sprider nyheter och good will till andra människor. Människor litar mer på människor än företagskommunikation, även om de aldrig träffat varandra annat än på Internet.

Guess what, alla dessa statsningar går att mäta.

Slutligen vill jag påminna alla om att social media är mer än bara Twitter och Facebook.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *