En bloggares julkrönika

Som ungefär 600 000 andra bloggare i Sverige har jag inte bloggat på ett tag. Jag har gett mig en liten välbehövlig vila för personlig reflektion och tid att grotta ner mig i online video-branschen, som mitt uppdrag på Videoplaza inspirerar till. Detta bäddar för en julkrönika för att sammanfatta allt spännande som hänt på sistone.

Sammanfattningsvis
Social medias elitsajter har fastnat i featureträsket
Alla vill bygga en egen appstore
Trendsajterna känner pressen av noll intäkter

Social medias elitsajter har fastnat i featureträsket

Vad gör man när man har en grym sajt som många använder men sitter med en tung organisation och allt förväntas växa lika mycket som det gjorde i startåren. Antingen breddar man kundbasen med nya affärsområden och produkter, vilket Skype och Google lyckats bra med. Våra ledande sajter när det gäller social media, Facebook och Twitter sitter dock fast i featureträsket – släpp så många nya features som möjligt och mjölka ut så många minuter du kan ur de befintliga kunderna. Nya funktioner som att man tipsar om att du bör ta kontakt med gamla inaktiva vänner på Facebook till Twitter listor Modellen ger säkert avkastning och en högre retention i användande, men det är ganska kortsiktigt tänkande. Både Twitter och Facebook måste komma med nya modeller att generera avkastning på sajter utanför sin egen domän.

Alla vill bygga en egen app store

Itunes framgångssaga är ett faktum sedan länge. Apple har gjort det lätt att anpassa sin mobiltelefon och dessutom göra helt fantastiska saker med den. Google Android är också helt rätt ute och kopierar en del av receptet samtidigt som de tar allting ett steg längre genom att introducera open source-rörelsen till revolutionen. De traditionella mobiltelefontillverkarna ligger i lä. Nu vill alla bygga en egen app store tragiskt nog och ingen är lika unik eller nytänkande som Apples eller Googles.
Microsoft – Windows marketplace for mobile application store
Nokia
Samsung
Intel

och …Epi Server

Trendsajterna känner pressen av noll intäkter

Upp som en sol ner som en pannkaka, gäller många startups som skapat fantastiska tjänster och verktyg kring olika behov i vardagen. Den svenska(?) drömmen att kunna bygga varje sajt på annonsering blir ett bittert uppvaknande för många som inte lyckats sluta några tyngre samarbeten än Google Adsense. Det är svårt som sjutton, det vet jag, men det är dags att sluta putsa på kopparkitteln och ut och hitta lite mat.

2010 kommer bli ett fantastiskt år för många. Alla kurvor pekar mot det. Var säker på att du sitter i rätt båt när vårfloden släpps på. Nämnde jag att Videoplaza rekryterar. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *