Varför jag inte tror på Google+ längre

Någon måste vara djävulens advokat. Idag är det jag.

Google+ kommer att misslyckas lika hårt som satsningarna på Google Wave och Google Buzz. Det finns helt enkelt inte en grundläggande förståelse för sociala medier i tjänsten och det kan inga välpolerade funktioner ändra på. Jag har försökt ha tålamod med tjänsten i 6 mån, men nu ger jag upp.

Google+ är ett klassiskt ”if you build it, they will come”-projekt. Det betyder att det är Google tror att social media är synonymt med en samling features som går ut på att dela med sig av sitt liv. De missar att det är avancerade drivkrafter som leder till att två eller fler människor söker kontakt och utbyter erfarenheter. De har en kulturell kontext och en anledning att vara där. Varför är min mamma på Facebook? Min gamla studiekamrat gick med och fick med mig. Min mamma ville i sin tur veta hur mitt liv ter sig och gick med. Facebooks framgång ligger i en etablerad social kontext – studenter som umgås online. Därefter följer deras andra kretsar. Till skillnad från Facebook försöker Google sig på någon slags masskonvertering till deras religion utan att någon grupp först blir evangelister för deras lära.

Google+ är ett ”copy/paste”-projekt utan tydlig målgrupp. Alla funktioner som finns i Google+ har vi redan i andra tjänster eller så finns det inget tydligt use case med det. Var är nytänket Google!? Här kommer detaljerna.

  Circles – Ett sätt att segmentera dina kontakter för att dela olika information till olika grupper. I Facebook kan jag redan skicka en statsuppdatering eller visa att foto till en begränsad grupp användare. Dessutom finns Facebook Groups, som i mina ögon är exakt som Circles.
  Hangouts – Videochatt i gruppformat. Demovideon på Google+ visar en massa kompisar som ansluter till en ”Hangout” och sedan skrattar för att de ser varandra innan de ”lägger på” igen. Ok, när behöver jag det här? När behöver någon det här? Visst, videokonferenser på måndagsmötena på jobbet är en sak, men jag ser inte att jag behöver visa min nuna i andra sammanhang.
  Sparks – En rekommendationsmotor för allt slags innehåll. Om den här fungerar riktigt , RIKTIGT bra kan jag se att den kan bli använd, men annars hittar jag redan det mesta som är läsvärt genom mina egna sökningar (Google eller Twitter), från Facebookvänner som postar länkar. Mina initiala spark-sökningar verkar mest hitta inlägg från populära bloggar jag redan följer i min Google reader.
  Huddle – Grupp chat. Det är vad det är. Tillgängligt på telefonen och på webbsidan. Jag tänker inte ens börja lista starkt etablerade aktörer som redan har denna funktion.

Google+ är ett ”vi bygger det för att det går”-projekt. Vi som jobbar eller har jobbat som utvecklare har en tendens att förälska oss i en ny teknik eller funktion och vill gärna bygga något för att det går. Ibland är detta en lyckoträff, men oftast finns det ingen direkt tanke med vem som ska använda tjänsten. Videochatt och snygga sorteringsfunktioner för vänner gör inte hela skillnaden.

Vi har bara tid för en tjänst för tillfället. Ingen kan förklara varför jag ska lämna Facebook och använda Google+. Ingen kan övertyga min mamma att byta.

Mike Butcher på Techcrunch delade sin Google+ profil på Twitter med lätt skeptiska ord:

”My google+ profile. For what it’s worth… http://bit.ly/iWRi1d”

5 thoughts on “Varför jag inte tror på Google+ längre

 1. med ditt resonemnag så skulle ju inte twitter finnas heller… eller tumbler eller nån annan microblogg. men det gör det och det har 200 miljoner användare. men din mormor kommer aldrig använda twitter eller late adopters men det puttrar helt ok trots det. g+ behöver inte ha alls så många användare som fb för att det skall fungera. redan nu syns tendesr på att g+ har en målgrupp som är 30+ och gillar en snygg och icke-noisy site som har googles avancerade tjänster som de antagligen ofta t o m använder i arbetet.

  fb håller på att bli ett monster med ett förvirrat gui… subscriptions, vänner, fan pages, listor, twitterdelning… featureitis galore! (undrar när de skall kopiera editfunktionen lol!) de har inte ens datacenter för att understöda infrastrukturen. det ser gammalt å tråkigt ut med den trötta blå skiten å tacky missriktad reklam å farmvill-skit. jag tror t o m att g+ skulle kunna överleva om det bara drog till sig fb hatarna enkom (:

 2. Dessutom behöver jag ha in Google+ i någon av mina ordinarie aggregatorer för sociala medier (Tweetdeck, Seesmic, Hootsuite) för att jag ska hinna skumma flödet när jag sitter på pendeltåget. Google+-appen för iOs är inte särskilt bra, så G+ behöver öppna sina APIer!

 3. Twitter föddes ju för att folket internt på Odeo skulle kunna kommunicera via SMS i grupp. Där är inte tjänsten idag, men det fanns en grundtanke och ett behov att enas kring.

  Det är bra med konkurrens mellan G+ och facebook och jag håller med om att facebook håller på att bli kladdigt. Men jag prisar inte facebook. Jag bara risar Google+.

  Ett av Facebooks stora drag som G+ inte har ännu är att de öppnat upp platformen för externa utvecklare på allvar. Att kunna bygga tjänster kring det sociala är helt rätt, även om det stundvis kommer in lite aktörer som Zynga Farmville.

 4. Argumenten för G+ misslyckande finns överallt. Dock har jag svårt att tro att Google som har en väg rakt in i sitt Google+ via världens mest använda sökmotor skulle misslyckas så fatalt. Jag vill inte tro det.

  Här är lite tankar.

  I Google+ kan man kanske möta de som man inte skulle släppa in i sitt Facebookfeed. Lägger man till någon på Facebook så blir man ju ”vän” med personen vilket inte alls behöver vara fallet i verkligheten bara för att jag vill följa någon. I Facebook får alla andra genast veta att man blev vän med X och Y. Det är nästan för personligt och på skvallernivå.
  Jag kanske vill börja följa någon som jag tidigare ”ogillat” eller en konkurrent och jag vill inte att det ska dyka upp i mina vänners nyhetsflöde. Det är på en helt annan nivå att connecta med någon på Google + än det där ”privatfestandebalkonlådvins jargongen” som kan finnas i Facebook.

  Där ser jag en öppning.

  En annan sak jag ser är att många som inte jobbar i Internetrelaterade branscher (typ väldigt många även om vi ”frälsta” har svårt att tro det) inte har någon som helst aning om vad G + är för något. Alltså verkligen noll koll. Jag fick frågan idag, på Facebook om vad det var för något. Dessa personer kommer förmodligen aldrig heller att hitta dit och det behöver inte vara negativt.

  Detta kan innebära att Google+ blir mer ett medium för branschfolk där vi kommer att skriva sådant som våra vanliga dödliga Facebookvänner från mellanstadiet som numera jobbar i vård eller barnomsorg inte förstår. Helt enkelt för att det inte är deras grej och för att de normalt inte ens Facebookar på jobbet.

 5. Pingback: Konkurrens är bra

Comments are closed.