Tre helt olika trender för att betala med mobilen

https://www.izettle.com/se/pressAtt betala med mobilen är hetare än någonsin och startups över hela världen försöker naila den gyllene processen. Här är tre konkurrerande trender att hålla koll på.

Kortläsaren

Svenska iZettle och amerikanska Square tar betalt med kreditkort i mobilen, men hjälp av en liten dosa som ansluts till mobilen. Hela transaktionen sköts snabbt och säkert. Trovärdighetsbarriären övervinner de sakta men säkert då dosorna används allt oftare i samband med mässor och köp mellan privatpersoner.

Revolutionen stavas NFC

Det som hela branschen hoppas på är genomslaget av s.k. Near field communication (NFC) på bred front för smartphones. NFC skulle i grunden kunna sköta en transaktion genom att du bara nuddar din mobil mot exempelvis en kassa-terminal.

Google har tagit lead på utveckling av NFC genom sitt mobila operativsystem Android och i samband med lanseringen av Google Wallet, som helt enkelt är ett konto som du använder för online och offline-betalningar med NFC. Visa och Mastercard tittar också givetvis på detta och har egna appar för det.

Techcrunch hävdar dock betalningar med mobilen är en bubbla som försöker lösa ett problem som inte existerar. Kreditkort är fortfarande överlägsna. Deras omedelbara kritik är att en NFC-lösning inte gör något lättar i praktiken. Du måste dessutom flytta en del av ditt finansiella liv till en NFC-lösning som exempelvis Google Wallet.

Mobilkameran har störst penetration

Många hävdar också att då NFC-tekniken inte är utbyggd i alla smartphones måste det till en mer generisk variant – via mobilkameran och med hjälp av QR-koder.
Svenska Seamless tillhandahåller en app som du kan betala med online i utvalda butiker genom att läsa av en QR-kod med mobilkameran. De möts av konkurrens från bland andra svenska Payair och amerikanska QRpay Även bank of america har börjat testa denna teknik nyligen med hjälp av en white label lösning från Paydient.

Offlinebetalningar i mobilen kommer att vara en del av vårt liv eftersom vi använder mobilen till så mycket annat. Det är en del av vår kultur och beteende. De kommer inte att ersätta kreditkortbetalningar i första taget, men det finns många aktörer som vill ta del av värdekedjan och med intressanta innovationer.

Har du fler spaningar inom detta får du gärna dela med dig av dem i kommentarsfältet.

One thought on “Tre helt olika trender för att betala med mobilen

  1. Värt att notera är att befintliga aktörer i värdekedjan stretar emot. iZettle har halvt stoppats av Visa (som ägs av bankerna). Seamless har också halvt blockerats av bankerna, det är bara SBAB som godkänt Seanless.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *