Historier bakom kända uppfinningar

Idag ska jag undervisa i historia och samtidigt ge lite inspiration till samtalsämnen som kan användas på badstranden eller medan köttet blir färdigt på grillen.

Lego
Lego är egentligen en förkortning av LEg GOdt, alltså ungefär ”lek bra” på danska. Uppfinnaren heter Ole Kirk Christiansen och var till en början snickare. Han inledde sin leksaktillverkning genom att göra leksaker i trä 1932. 15 år senare, 1947 köpte hans företag in Danmarks första maskin för att gjuta platsleksaker. Det första som såg ut som lego hette ” Automatic Binding Bricks” och kom 1949 med en rad uppsättningar andra leksaker i trä och plast. Sedan dess har plastbitarna utvecklats rejält och blivit den produkt som numera kallas just Lego.

Post-it lappar
Egentligen var det ingen som uppfann post-it lapparna. Det var snarare två behov som krockade och skapade en produkt. Spencer Silver jobbar på 3Ms forskningslaboratorium och skulle uppfinna ett klister som var superstarkt. Han misslyckades totalt och stod med en produkt som till och med var svagare än det klister 3M hade på marknaden. Tre år senare fanns det ytterligare en forskare på laboratoriet som hette Arthur Fry. Han befann sig ofta i kyrkan då han sjöng i kören. Han använde bokmärken för att hålla koll på psalmerna men de föll alltid ur psalmboken. Han provade att sätta lite av Silvers svaga klister på baksidan och vips höll de sig kvar och kunde avlägsnas utan att skada sidorna i boken!

Boktryckarkonsten
Frågar man de flesta om vem som uppfann boktryckarkonsten brukar många svara att det var Gutenberg som gjorde det i Europa med hjälp av en ombyggd vinpress. Det är en historia som etsat sig fast i många medvetanden. Men sanningen är att man i Kina redan på 800-talet kom på att man kunde massproducera böcker genom att karva ut tryckplåtar i trä som användes som original.

Det var tre korta historier.
Trevlig sommar.