Detta händer inom bank och pengar just nu

Förra året skrev jag en uppmärksammad artikel om vad som är fel med våra internetbanker.
Denna vecka kommer jag skriva en serie poster om pengar och banker med lite nyheter och trender.

Startups tittar på disruptive-möjligheter för bankväsendet. Bankerna tittar på nya sätt att hitta produkter till sina kunder. Alla ögon ligger på mobilen som ny digital plånbok. Ska Apple eller Google lansera en revolutionerande betalningstjänst för smartphone? Hur många led i värdekedjan kan man kapa för att kunderna ska få bästa billigaste tjänst? Många frågor, men vi börjar med ”den nya” banken.

Den nya online-banken?

Simple – tidigare kallad bank Simple har varit ett lovande namn ett tag och har börjat få in användare. Banken är egentligen inte en bank, utan ett skal med samarbeten med andra banker under huven. Men du sluter avtal med Simple. Du får ett visakort som du kan använda var som helst. Simple vill göra det enklare att hålla koll på din ekonomi och det gör de bra, men kritiken mot tjänsten är att detta är det enda den gör. Underbar användarvänlighet, statistik och smidiga formulär räcker bara en viss sträcka. Det passar kanske de som har svårt att hålla i pengar, men inte så mycket mer. Det saknas helheten med sparande, pension och lån.

Mint.com är ett presentationslager för dina transaktioner, som gör det lätt att följa din ekonomi. Det är en read only-service så du kan inte använda den som bank, men har fått stort genomslag i USA.

Fidor bank – Ett tyskt initiativ som går under benämningen ”Banking mit freunden”. De lägger stor tonvikt på det sociala spelet. Du kan logga in på bankens system med Facebook connect. Dina pengars ränta ökar exempelvis efter hur många likes Fidor har på sin Facebook-sida.

Swish – För över pengar till vänner och familj med Swish app och Mobilt Bankid. Danske bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB, Swedbank och Sparbankerna har gått samman för denna satsning som ska underlätta handel och transaktioner mellan privatpersoner. De lanserar i slutet av 2012. och jag återkommer till dessa i en senare post.

Kommentera gärna på detta och ge fler exempel på nytänkande tjänster eller utmaningar för bank 2.0.
I nästa post diskuterar jag nutiden och framtiden för offline-betalningar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *