Jag lämnar Videoplaza – Vad har jag lärt mig?

Visst är det vemodigt. När mailet om att man ska sluta går ut till organisationen är det plötsligt på riktigt. Sen följer en karusell av att planera för framtiden och sluta på topp när man går för sista dagen. Idag är min sista dag på Videoplaza.

Jag börjar på Videoplaza i oktober 2009, när vi är 10 personer i ett trångt kontor på Odenplan. Det blir trängre när vi anställer fantastiska, kompetenta och härliga människor som jag hoppas hålla kontakten med resten av livet. Plötsligt bygger vi säljkontor runtom i Europa, renoverar ett större kontor på Fridhemsplan och flyttar huvudkontoret till London. Produktgänget specialiserar sig och flera SCRUM-certifierade utvecklingsavdelningar formas ur det förr så tighta kärngänget av KTH-ingenjörer. Sorosh och Alfred flyger världen runt och träffar kunder, prospekts, partners, branschorganisationer, journalister och fans. Videoplaza blir ett ledande namn i branschen att räkna med och nämns inte längre i en bisats när man pratar om Google eller Adtech. Vi är nu över 50 personer och Europas starkaste bolag för annonsering i rörlig bild. Produkten Karbon stödjer inte bara online video utan all form av IP-levererad TV på alla plattformar. Vi rockar!

Så varför slutar jag?

Svaret är enkelt. Det är dags att göra startupresan igen. I egen regi!
Nu kommer jag att bygga ett nytt bolag med en co-founder som är också är en känd webbprofil. Vi kommer att bygga ett exceptionellt bolag med en grym produkt. Mer avslöjar jag inte nu. :)

Så vad har jag lärt mig från Videoplaza och de två tidigare startups (Jalbum och Musicbrigade) som jag jobbat på? Här är mina viktigaste lärdomar. Hoppas att de kan vara till hjälp för flera entreprenörer.

Passion och hårt arbete
Det är mer jobb än du tror att bygga ett bolag och en kick ass-produkt. De framgångar som syns är frukten av hårt arbete och flera testomgångar. Som grundare måste du ofta jobba ännu hårdare än de andra. Du sätter kulturen och arbetsmoralen. Du förmedlar passionen.

Fokus och ickefokus
Det är superviktigt att hålla kurs på vad du vill åstadkomma, att bygga rätt produkt för kundens behov, att sälja till rätt prospekts, att knyta rätt partnerskap. Det är också viktigt att veta vad du skulle kunna göra och ta ett medvetet beslut om att inte göra det nu. Skriv ner det på en ”not todo list”.

Lös ett verkligt problem
Bygg inte en produkt bara för att det är tekniskt möjligt och formulera inte en affärsmodell som inte baseras på att slutkunden tjänar på att använda dina tjänster. Underbygg din kunds behov genom marknadsstudier och användartestning. Prata med en potentiell kund och fråga om de kan bistå med information om deras värld.

Fira segrar
Ibland känns startupresan som en enda lång uppförsbacke. Se till att fira de små eller stora segrarna. Att vinna en fin kund. Att lansera en produkt. Att byta kontor. Allt detta höjer motivationen och gör det värt att köra lite hårdare. Det interna firandet smäller till och med högre än att få en artikel i Mashable.

Bygg ett unikt bolag
Ingen som joinar en startup vill jobba på ett vanligt bolag. Det är något med osäkerheten och kampen uppåt som sporrar. Det är nyttigt att manifestera en Goliat, för du ÄR David. Det måste finnas en edge med din vision som gör det värt mödan att jobba med dig som grundare.

Stå inte själv – nätverka!
Ingen bygger ett bolag på egen hand. Du behöver hitta talanger att jobba med, partners att lansera erbjudanden med, mentorer, advisors, evangelister och ett community av fans som tror på dig och som håller dig på rätt spår.

Så, se detta som en öppen inbjudan att nätverka med mig. Jag delar gärna med mig av fler tips från startupvärlden, diskuterar samarbeten, berättar mer om vad jag kommer göra framöver etc.

Idag är min sista dag på Videoplaza. Idag ska vi köra Laserkrig på Cybertown och ikväll ska vi festa i Stockholm.

11 svar på “Jag lämnar Videoplaza – Vad har jag lärt mig?”

  1. Härligt Björn! Det är fantastiskt att själv ta initiativ till förändring, modigt och helt rätt på samma gång. Lycka till och håll oss uppdaterade om hur det går!

    Mvh Martin

  2. Låter som en nice ride, och spännande framtid! Att säga keep me posted behövs mig inte, räknar med uppdateringar här när det är dags… =) lycka till!

    ps. Btw så är jag tillbaka i sthlm nu. Jobbar på sphinxly.se.

  3. Mycket bra skrivet och spännande läsning. Nyttigt och häftigt att själv ta initiativ till förändring och extremt lärorikt att starta upp en egen produkt. Kör hårt! Tar gärna en lunch i vår/sommar.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.